VVV - DGT_color

Seminarie Lithium Batterijen

NAVIGEREN DOOR DE BOEIENDE WERELD VAN LITHIUM BATTERIJEN

Lithium batterijen zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Lithiumdragende opslagsystemen en energiedragers vormen immers de basis van de huidige elektrische revolutie en zijn een cruciaal onderdeel van de Europese “Green Deal” en onze inspanningen om de broeikasgasuitstoot te verminderen. Men vindt ze in telefoons, laptops, e-bikes en huishoudelijke apparatuur, maar ook in elektrische en hybride voertuigen.

Recente nieuwsitems zoals de brand op de autovrachtschepen Fremantle Highway en Felicity Ace maken buiten de veelzijdige gebruikstoepassingen echter ook de gevaren en risico’s van lithiumhoudende (afval-)producten duidelijk: “with great (battery) power” komt immers “great responsibility”… Ze zijn erg gevoelig voor overladen en diepontladen, extreme temperaturen en impact, met risico op kortsluiting, thermal runaway en brand met vrijgave van giftige pyrolyseproducten. Lithiumbranden blijken bovendien in de praktijk ook zeer moeilijk te blussen en kunnen zo onnoemelijke schade aanrichten aan mensen, infrastructuur en natuur.

Hoewel een zeer relevant deel van de logistieke keten en consumenten dagelijks in aanraking komt met grote of kleine hoeveelheden lithium batterijen, blijken veel winkels, organisaties en bedrijven amper op de hoogte te zijn van hun gevaren en/of te voldoen aan de wettelijke verplichtingen die gepaard gaan met de opslag, manipulatie, transport en afvoer van dergelijke producten.

Ben je logistiek, operationeel en/of SHEQ manager of preventie- en/of veiligheidsadviseur en komt je als onderdeel van uw supply chain in aanraking met lithium dragende (afval-) producten, of wil je meer weten over de risico’s en gevaren, het transport (ADR, RID, ADN, IMDG en IATA) en de wet- en regelgeving van dergelijke producten? Dan is dit seminarie ongetwijfeld iets voor jou! Op één dag leer je alles wat je moet weten via boeiende voordrachten van experts inzake de werking, veiligheid, opslag, transport en recycling van lithiumhoudend gevarengoed en -afval over de vijf transportmodi. Deelnemers krijgen bovendien een aanwezigheidsattest – ideaal dus voor (aantoonbare) sensibilisatie van je personeel!

Programma

 • 8u45 – 9u15: Ontvangst 
 • 9u15 – 9u30: Welkomstwoord
  Nick Paelinck – CEO VVV-DGT
 • 9u30 -10u15: Technologische milieugerelateerde en economische overwegingen m.b.t. het inzetten van lithium batterijen in productie- en warehouseomgeving
  Thomas Vercammen – Sales manager Toyota Material Handling Belgium
 • 10u15 – 11u15: Verzenden en veilig verpakken van lithium batterijen in overeenstemming met de verschillende transportregelgevingen (deel 1)
  Kristel Vermeersch – Managing partner KVS & Partners en Dangerous Goods Consultant
 • 11u15 – 11u30: Koffiebreak
 • 11u30 – 12u30: Verzenden en veilig verpakken van lithium batterijen in overeenstemming met de verschillende transportregelgevingen (deel 2)
  Kristel Vermeersch – Managing partner KVS & Partners en Dangerous Goods Consultant
 • 12u30 – 14u: Lunch
 • 14u – 15u: Logistiek van lithium batterijen: risico’s en uitdagingen
  Gerry Reynders – Supply Chain Manager en Hendrik Hendrickx – Recycling & Safety Manager
 • 15u – 16u: Toelichting van de nieuwe Europese verordening 2023/1542 van het Europees Parlement en de Raad van 12 juli 2023 inzake batterijen en afgedankte batterijen
  Bart Cuenen – Veiligheidsadviseur en lesgever VVV-DGT
 • 16u – 16u30: Q&A
 • 16u30 – 16u45: Slotwoord
  Nick Paelinck – CEO VVV-DGT
 • 16u45 – ….: Netwerkmoment


L
ocatie en datum: 

📍Antwerpen: 27 oktober 2023: Novotel – Luithagen – Haven 6

Kostprijs: 

€ 375,00 per deelnemer

 

 

!! Dit seminarie is ondertussen afgelopen maar heb je toch interesse? Schrijf je dan nu in voor ons gratis webinar over Lithium batterijen op 16/01. 

Aanvraag offerte

Vraag hieronder een offerte aan voor bedrijfsopleidingen op maat of voor een externe veiligheidsadviseur. Wij behandelen deze zo spoedig mogelijk.