VVV - DGT_color

Vervoer van Lithium Batterijen, geen makkelijke puzzel om te leggen

Geen andere UN-nummers hebben zo’n uitgebreid scala aan specifieke voorschriften als die voor batterijen met metallisch lithium en lithium-ion batterijen. Voordat ze worden verzonden, moet eerst worden bepaald onder welk UN-nummer ze vallen. Bovendien moet worden onderzocht of er wellicht een vrijstelling van toepassing is.

De voorschriften van de ADR met betrekking tot het transport van lithiumbatterijen vormen geen onoverkomelijk obstakel, maar kunnen wel voor enige uitdagingen in de praktijk zorgen.

Hoewel lithium-ion en de metallisch lithium batterijen bekend staan om hun hoge energie- en vermogensdichtheid, bestaat er een wezenlijk verschil in veiligheidsrisico’s. Daarom worden lithium-ionbatterijen het meest gebruikt in draagbare apparaten, kleine gereedschappen, voertuigen en energieopslagsystemen.

Bij het verzenden van lithiumbatterijen kun je vrij snel bepalen onder welk nummer ze moeten worden verzonden en of er een gedeeltelijke vrijstelling van toepassing is. Deze stap is voornamelijk gericht op de aanduiding met merktekens of gevaarsetiketten. Ben je geïnteresseerd in hoe dit stappenplan werkt? Schrijf je dan in voor een van onze webinars, waar we dieper ingaan op het proces! 

Na het doorlopen van het stappenplan wordt duidelijk welke etiketten vereist zijn voor de verpakking. Het merkteken voor vrijgestelde lithiumbatterijen is een rechthoek of een vierkant met gearceerde randen, waarin een groep batterijen wordt afgebeeld waarvan één beschadigd is en vlammen vertoont. Binnen dit merkteken kunnen de UN-nummers worden geplaatst die relevant zijn voor jouw zending.

Indien het stappenplan geen gedeeltelijke vrijstelling mogelijk maakt, is de ADR-wetgeving volledig van kracht en moet de verpakking worden voorzien van gevaarsetiket 9A.

Op het 9A-etiket moeten in de bovenste helft alleen zeven verticale strepen staan, terwijl de onderste helft de batterijengroep en het nummer van de klasse moet tonen. Dit is tevens het enige gevaarsetiket waarop geen tekst of UN-nummer mag worden vermeld.

Maar daar eindigt het niet. De verpakkingsinstructies variëren ook en omvatten tal van vereisten. Wil je graag advies over het juist verzenden van lithiumbatterijen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen!

Laatste Nieuws

Categorieën

Vervolg webinar
Lithium batterijen

In een uurtje maken we een korte verkenning van risico's, reverse logistics en opslag van lithium batterijen.

Aanvraag offerte

Vraag hieronder een offerte aan voor bedrijfsopleidingen op maat of voor een externe veiligheidsadviseur. Wij behandelen deze zo spoedig mogelijk.