VVV - DGT_color

Duitse politie trekt vergunning in en stuurt gevaarlijk afvaltransport terug

Hermsdorfer Kreuz, Duitsland – In een recente gebeurtenis hielden Duitse politieagenten een Poolse vrachtwagen met gevaarlijke goederen tegen op de Duitse A9. Het ADR-transport, dat afkomstig was uit Italië en op weg was naar Zweden, werd ter plaatse onderworpen aan een grondige ADR-controle bij het Hermsdorfer Kreuz.

Tijdens de inspectie van de lading werd al snel duidelijk dat de verpakkingen niet voldeden aan de wettelijk vereiste ADR-markeringen. Bovendien werden verschillende colli beschadigd aangetroffen, wat het veilige transport van o.a. asbesthoudend isolatiemateriaal in gevaar bracht.

Na verdere inspectie ontdekten de agenten ook ander afval dat niet in de oorspronkelijke melding en ook niet op het ADR-vervoerdocument was opgenomen. Daarnaast kon de 45-jarige Nepalese chauffeur niet voldoen aan de vereiste vergunning conform artikel 54 van de Wet op de Circulaire Economie.

Als gevolg van de talrijke inbreuken besloot de bevoegde instantie de vergunning voor desbetreffend afvaltransport in te trekken. Dit betekent dat het volledige ADR-transport, in samenwerking met medewerkers van het Thüringer Staatsbureau voor Milieu, Mijnbouw en Natuurbehoud, moest worden gelost op de asbeststortplaats in Caaschwitz. Opvallend was dat tijdens het lossen grote hoeveelheden metalen onderdelen en gebruikte werkoveralls werden aangetroffen die niet officieel waren aangemeld.

De vrachtwagen werd gedwongen om rechtsomkeert te maken richting Italië. Bovendien heeft de snelwegpolitie aangifte gedaan volgens de Wet Overbrenging Afvalstoffen.

Dit incident benadrukt opnieuw het belang van gedegen opleidingen én naleving van de regelgeving met betrekking tot ADR-wegtransport van gevaarlijke goederen. Het juist etiketteren, markeren, verpakken, vervoeren en manipuleren van dergelijke ladingen is van essentieel belang om de veiligheid van zowel het betrokken transport- & logistiek personeel als het milieu te waarborgen. De noodzaak van opleidingen en bewustwording in de ADR- & afvaltransportsector is evident, en bij VVV-DGT blijven we ons inzetten om professionals de kennis en vaardigheden te bieden die nodig zijn om dergelijke gevaarlijke situaties te voorkomen. Veiligheid staat steeds voorop, en we nodigen iedereen uit om zodoende de hoogste normen in deze branche te handhaven.

Laatste Nieuws

Categorieën

Veiligheidsadviseur versus preventieadviseur

Ken jij het verschil tussen deze twee functies?

Aanvraag offerte

Vraag hieronder een offerte aan voor bedrijfsopleidingen op maat of voor een externe veiligheidsadviseur. Wij behandelen deze zo spoedig mogelijk.